Pepernoten bakken

Wat is er leuker dan samen pepernoten bakken? En daarna lekker samen op eten natuurlijk!

Pepernoten bakken met de oppas

Als het van de ouders mag, trekken onze TwenteNannies graag de keukenkastjes los om daar de benodigde ingrediënten uit te halen. Want wist je dat het helemaal niet moeilijk is om zelf pepernoten te bakken? En toch is het heel erg leuk en ook goed voor de ontwikkeling van de kids. Voor de kleintjes is het goed voor de ontwikkeling van de motoriek, want zo’n klein perfect rond balletje kneden is nog niet zo makkelijk! En wat te denken van de overige vormen die je kan maken? Want je hoeft natuurlijk niet perfect ronde pepernoten te maken. Je eigen voorletter, een driehoek (met de kleivorm) of gewoon helemaal je eigen creatie; het kan allemaal!

Voor de iets oudere kids is het simpelweg ook gewoon leuk om zelf pepernoten te maken, maar zij kunnen wellicht al iets opsteken over de ingrediënten die je ervoor gebruikt. Want wat is het verschiltussen basterdsuiker en gewone suiker (mocht je het niet weten, hier het antwoord…)? En waar komen de speculaaskruiden vandaan en wat zijn het?

Al met al dus een ontzettende leuke en leerzame bezigheid, dat pepernoten bakken. Maar wat heb je ervoor nodig?

De ingrediënten voor zelfgemaakte pepernoten

200 gram zelfrijzend bakmeel;
100 gram bruine basterdsuiker;
100 gram boter;
2 eetlepels melk;
1,5 eetlepel speculaaskruiden;
0,5 theelepel zout.

Aan de slag!

Kneed alles goed door elkaar heen en zet alvast de oven aan op 180 graden. Vet ondertussen ook de bakplaat in of gebruik een vel bakpapier. Als je echt de perfecte pepernoot wil maken, dan moet er natuurlijk een klein balletje dat iets groter is dan een knikker gemaakt worden. Dat balletje leg je vervolgens op de bakplaat, waarna het iets aangedrukt wordt. Dan krijg je de ‘perfecte' pepernoot. Maar ja, zoals wij hierboven al schreven: laat de kids lekker zelfbepalen wat zij willen maken en laat lekker de fantasie de vrije loop!

Hup de oven in!

TwenteNannies wenst jullie allemaal een heel fijn Sinterklaasfeest toe met hopelijk heel veel zelf gebakken pepernoten en leuke cadeautjes, maar vooral heel veel gezelligheid!

Meer nieuws en tips!

Nieuws

IJsselNannies it is

TwenteNannies heeft een zusje!

Lees verder
Tip

Glas in lood Sint en Piet

Het is weer tijd voor een leuke oppastip!

Lees verder
Tip

Knutselen met herfstbladeren

Hier weer een leuke oppastip om deze week uit te voeren met je oppaskids!

Lees verder